•Sunday, January 24, 2010
ေပါင္မုန္႕ေတြ၊ ပီဇာေတြနဲ႕ ေန႕စဥ္ဘဝကို ျဖတ္သန္းေနရတာ ၾကာေလၿပီ။ စားေကာင္းလို႕ စားေနမိတာေတာ့ မဟုတ္ပါ။ ဝယ္ရတာ လြယ္ကူျခင္း၊ အခ်ိန္ကုန္သက္သာျခင္းမ်ားေၾကာင့္သာ ဒါေတြကို အားျပဳစားေနရျခင္း ျဖစ္သည္။ အရင္တုန္းကေတာ့ ဗိုလ္စာ စားရတယ္ဆိုၿပီး ႀကိဳက္သေယာင္ေယာင္ရွိခဲ့သည္။ ၾကာၾကာဝါးေတာ့ ခါးမွန္းသိလာသည္။ ျမန္မာစာစားရတိုင္း အားရတင္းတိမ္လွသည္။ အီလည္လည္ျဖစ္သည့္ ဥေရာပစာမ်ားကို စားလာသည္မွာ ႏွစ္ခ်ီေနၿပီျဖစ္ေသာ္လည္း အခုထိ ကၽြန္ေတာ့္ အစာအိမ္က အေနာက္တိုင္း အစားအစာမ်ားႏွင့္ ရင္ႏွီးတယ္ကို မရွိေသးပါ။
ဒီေန႕ေတာ့ ျမန္မာအစားအစာကို အားပါးတရ ခ်က္စားမိပါေတာ့တယ္။ အမ်ိဳးသားတို႕၏ ႏွလံုးလမ္းေၾကာင္းကို သြားရာလမ္းေၾကာင္းသည္ ထမင္းေကာင္း ဟင္းေကာင္းခ်က္တတ္ျခင္းလို႕ ၾကားခဲ့ဖူးသည္။ မည္မွ်ပင္ ဆိုးႏြဲ႕ေနေစကာမူ အိမ္သူသက္ထားက ထမင္းေကာင္းေကာင္း ဟင္းေကာင္းေကာင္းေလး ခ်က္ေကၽြးလိုက္လွ်င္ ဆိုးသမွ်ကို ျပံဳးျပံဳးႀကီး ခံယူကာ အသက္ထက္ဆံုး ခ်စ္သြားၾကသည့္ လင္မယားစံုတြဲမ်ားကို ျမင္ခဲ့ဖူးသည္။ တကယ္ေတာ့ ထမင္းဟင္းခ်က္ရသည္မွာ အခ်ိန္ေတာ္ေတာ္ကုန္လွ၏။
ခုပင္ ၾကည့္။ အညာသားပီပီ အညာထမင္းဟင္းေလး စားခ်င္တာေၾကာင့္ အာရွမွ လာေရာင္းသည့္ ေစ်းဆိုင္မ်ားကို သြားရသည္။ အရင္ဆံုး ကန္စြန္းရြက္တစ္စီး ဝယ္ပစ္လိုက္သည္။ အိမ္မွာတုန္းက ေရတြင္းေဘး ေပါက္ေနတဲ့ ကန္စြန္းခင္းႀကီးကို မုန္းမိသည္။ ေမေမက ဗီတာမင္ရေအာင္ ခ်က္ေကၽြးသည္ဟု ဆိုတိုင္း သူေစ်းဖိုး ေခၽြတာခ်င္တိုင္း တို႕ကို ခ်က္ေကၽြးသည္ဟု အေဖ့ကို တိုးတိုးေလး ကပ္ေျပာေနက် ျဖစ္သည္။ ခုေတာ့ ဒီ ကန္စြန္းရြက္ကိုမွ စိတ္က လိုလိုလားလား စားခ်င္ေနမိေတာ့သည္။ တကယ္ဆို ကန္စြန္းရြက္ တစ္စီး၏ တန္ဖိုးမွာ ၾကက္တစ္ေကာင္ရဲ႕ တန္ဖိုးထက္ ပိုမ်ားေနသည္။ ျမန္မာေငြအားျဖင့္ေတာ့ ကန္စြန္းရြက္တစ္စီးကို ၄၀၀၀ က်ပ္နီးပါး ေပးရသည္။ ပံုေလးက ဒီမွာပါ။ ဒီကန္းစြန္းရြက္ေလးက ထိုင္းႏိုင္ငံကေန ေလယာဥ္စီးလာရလို႕ ေစ်းႀကီးတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္သည္။ သူ႕ကို ေသခ်ာသင္ ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း တို႕နဲ႕ အေရာင္မေျပာင္းခင္ အေလာေတာ္ေလး ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။ ခုလို ေၾကာ္လိုက္ေတာ့ တစ္ပြဲစာ ခုလိုေလး ရလာတာေပါ့ေလ။
ၿပီးေတာ့ ေႏြထေနာင္း ေဆာင္းမန္က်ည္းလို႕ စကားပံုလာအတိုင္း ေဆာင္းရာသီမွာ အေႏြးဓာတ္ကို ေပးႏိုင္တဲ့ မန္က်ည္းခ်ဥ္ရည္ေလးလည္း ေသာက္လိုက္ခ်င္သည္။ ဒါနဲ႕ ဗီယက္နမ္ကေန ေလယာဥ္စီးလာ တဲ့ မန္က်ည္းရြက္ဗူးေလးကို ဝယ္ခဲ့ရျပန္သည္။ အိမ္မွာတုန္းကဆို ျခံထဲတင္ အပင္ေပၚႀကိဳက္သေလာက္ တက္ခူးလို႕ ရတဲ့ ဒီအရြက္ေတြကို ခုေတာ့ ေစ်းႀကီး ေပးစားေနရ ေတာ့တာပါ့။ မန္းက်ည္းရြက္ခ်ဥ္ရည္ေလးေသာက္ လိုက္ရရင္ အသဲကို ေအးေစတယ္လို႕ ခံစားရတယ္ေလ။ ဒါနဲ႕ပဲ ဒီမန္က်ည္းရြက္ဗူးေလးကို ဝယ္ခဲ့လိုက္တယ္။ က်ပ္၃၀၀၀ ေလာက္ေတာ့က်တာေပါ့ေလ။ ၿပီးေတာ့ ျမန္မာမွန္ရင္ ငပိကို မေမ့နဲ႕။ စာေပမွာ ဗ်ည္းနဲ႕ သရေတာ့ သတိရပါဦးကြယ္ ဆိုတဲ့ တြံေတးသိန္းတန္ရဲ႕ သီခ်င္းေလးကို သတိရမိသည္။ ဒါနဲ႕ ငါးပိခ်က္စားဖို႕ ျပင္ဆင္မွုေတြ လုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ ခုလို ငပိခ်က္တစ္ခြက္ကုိ ထပ္မံရရွိပါသည္။ ငပိခ်ည္းပဲ ခ်က္စားရင္ သိပ္မေကာင္းမွာစိုးတာနဲ႕ အခ်ဥ္ဓာတ္ကေလးလည္း ပါသြားေအာင္ မန္းက်ည္းမွည့္ေလးကို ေရစိမ္ၿပီး ထည့္လိုက္ေသးတယ္။ ခ်က္နည္းေပါင္း တစ္ေထာင္ေလာက္ကို ျမန္မာက်ဴးပစ္ဖိုရမ္ကေန အလြတ္နီးပါးရေအာင္ ဖတ္ထားတာဆိုေတာ့ ဟင္းေတာ္ေတာ္မ်ား ခ်က္တတ္ေနတာေတာ့ အမွန္ပင္ ျဖစ္သည္။ ျမန္မာျပည္ ျပန္ေရာက္ရင္ ေက်ာင္းဆရာမလုပ္ဘဲ ထမင္းဆိုင္ ျဖစ္ျဖစ္၊ မုန္႕ဟင္းခါးဆိုင္ ျဖစ္ျဖစ္ ဖြင့္စားခ်င္စိတ္ေတာင္ တခါတခါ ေပါက္မိရဲ႕။ ဒီ ငပိခ်က္ဟင္းေလးနဲ႕ တို႕စားဖို႕ ခရမ္းသီးျပဳတ္ေလးက ဒီဘက္မွာပါ။ သူနဲ႕ လိုက္ဖက္တာက ပဲျပဳတ္ေလးလည္း ပါရင္ ပိုေကာင္းတာမို႕ အခုလို ဆားေလးထည့္ၿပီး ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ဆီေလးဆမ္းၿပီး ပဲျပဳတ္သုတ္ေလးလည္း ပါေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ ထမင္းဝိုင္းေလးမွာ
၁။ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္
၂။ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္ရည္
၃။ ငပိခ်က္
၄။ ခရမ္းသီးျပဳတ္တို႕နဲ႕
၅။ ပဲျပဳတ္ဆီဆမ္း
၆။ ပင္တိုင္စံ ငရုတ္သီး ငပိေထာင္း ေလးနဲ႕
ၿမိဳင္ၿမိဳင္ ဆိုင္ဆိုင္ေလး ျဖစ္လာတဲ့ အခါ တစ္ေယာက္တည္း အားပါးတရ စားလိုက္ခ်င္သည္။ သို႕ေသာ္ အစားေကာင္းေလး စားရတိုင္း သတိတရ ရွိေနတတ္တဲ့ ကၽြန္ေတာ့္ ပင္ကိုယ္စိတ္ေၾကာင့္ သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြ ေတြကို အခုေတာ့ အြန္လိုင္းကေနပဲ ထမင္းစားေလးဖိတ္လိုက္ပါတယ္။ ေနာက္မ်ား လူခ်င္းေတြ႕ျဖစ္ရင္လည္း ကိုယ္တိုင္ ခ်က္ေကၽြးရတာေပါ့ေလ။
ခင္မင္ေလးစားစြာျဖင့္
herostar
ဒီေန႕ေတာ့ ျမန္မာအစားအစာကို အားပါးတရ ခ်က္စားမိပါေတာ့တယ္။ အမ်ိဳးသားတို႕၏ ႏွလံုးလမ္းေၾကာင္းကို သြားရာလမ္းေၾကာင္းသည္ ထမင္းေကာင္း ဟင္းေကာင္းခ်က္တတ္ျခင္းလို႕ ၾကားခဲ့ဖူးသည္။ မည္မွ်ပင္ ဆိုးႏြဲ႕ေနေစကာမူ အိမ္သူသက္ထားက ထမင္းေကာင္းေကာင္း ဟင္းေကာင္းေကာင္းေလး ခ်က္ေကၽြးလိုက္လွ်င္ ဆိုးသမွ်ကို ျပံဳးျပံဳးႀကီး ခံယူကာ အသက္ထက္ဆံုး ခ်စ္သြားၾကသည့္ လင္မယားစံုတြဲမ်ားကို ျမင္ခဲ့ဖူးသည္။ တကယ္ေတာ့ ထမင္းဟင္းခ်က္ရသည္မွာ အခ်ိန္ေတာ္ေတာ္ကုန္လွ၏။
ခုပင္ ၾကည့္။ အညာသားပီပီ အညာထမင္းဟင္းေလး စားခ်င္တာေၾကာင့္ အာရွမွ လာေရာင္းသည့္ ေစ်းဆိုင္မ်ားကို သြားရသည္။ အရင္ဆံုး ကန္စြန္းရြက္တစ္စီး ဝယ္ပစ္လိုက္သည္။ အိမ္မွာတုန္းက ေရတြင္းေဘး ေပါက္ေနတဲ့ ကန္စြန္းခင္းႀကီးကို မုန္းမိသည္။ ေမေမက ဗီတာမင္ရေအာင္ ခ်က္ေကၽြးသည္ဟု ဆိုတိုင္း သူေစ်းဖိုး ေခၽြတာခ်င္တိုင္း တို႕ကို ခ်က္ေကၽြးသည္ဟု အေဖ့ကို တိုးတိုးေလး ကပ္ေျပာေနက် ျဖစ္သည္။ ခုေတာ့ ဒီ ကန္စြန္းရြက္ကိုမွ စိတ္က လိုလိုလားလား စားခ်င္ေနမိေတာ့သည္။ တကယ္ဆို ကန္စြန္းရြက္ တစ္စီး၏ တန္ဖိုးမွာ ၾကက္တစ္ေကာင္ရဲ႕ တန္ဖိုးထက္ ပိုမ်ားေနသည္။ ျမန္မာေငြအားျဖင့္ေတာ့ ကန္စြန္းရြက္တစ္စီးကို ၄၀၀၀ က်ပ္နီးပါး ေပးရသည္။ ပံုေလးက ဒီမွာပါ။ ဒီကန္းစြန္းရြက္ေလးက ထိုင္းႏိုင္ငံကေန ေလယာဥ္စီးလာရလို႕ ေစ်းႀကီးတာလည္း ျဖစ္ႏိုင္သည္။ သူ႕ကို ေသခ်ာသင္ ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီးတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း တို႕နဲ႕ အေရာင္မေျပာင္းခင္ အေလာေတာ္ေလး ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။ ခုလို ေၾကာ္လိုက္ေတာ့ တစ္ပြဲစာ ခုလိုေလး ရလာတာေပါ့ေလ။
ၿပီးေတာ့ ေႏြထေနာင္း ေဆာင္းမန္က်ည္းလို႕ စကားပံုလာအတိုင္း ေဆာင္းရာသီမွာ အေႏြးဓာတ္ကို ေပးႏိုင္တဲ့ မန္က်ည္းခ်ဥ္ရည္ေလးလည္း ေသာက္လိုက္ခ်င္သည္။ ဒါနဲ႕ ဗီယက္နမ္ကေန ေလယာဥ္စီးလာ တဲ့ မန္က်ည္းရြက္ဗူးေလးကို ဝယ္ခဲ့ရျပန္သည္။ အိမ္မွာတုန္းကဆို ျခံထဲတင္ အပင္ေပၚႀကိဳက္သေလာက္ တက္ခူးလို႕ ရတဲ့ ဒီအရြက္ေတြကို ခုေတာ့ ေစ်းႀကီး ေပးစားေနရ ေတာ့တာပါ့။ မန္းက်ည္းရြက္ခ်ဥ္ရည္ေလးေသာက္ လိုက္ရရင္ အသဲကို ေအးေစတယ္လို႕ ခံစားရတယ္ေလ။ ဒါနဲ႕ပဲ ဒီမန္က်ည္းရြက္ဗူးေလးကို ဝယ္ခဲ့လိုက္တယ္။ က်ပ္၃၀၀၀ ေလာက္ေတာ့က်တာေပါ့ေလ။ ၿပီးေတာ့ ျမန္မာမွန္ရင္ ငပိကို မေမ့နဲ႕။ စာေပမွာ ဗ်ည္းနဲ႕ သရေတာ့ သတိရပါဦးကြယ္ ဆိုတဲ့ တြံေတးသိန္းတန္ရဲ႕ သီခ်င္းေလးကို သတိရမိသည္။ ဒါနဲ႕ ငါးပိခ်က္စားဖို႕ ျပင္ဆင္မွုေတြ လုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ ခုလို ငပိခ်က္တစ္ခြက္ကုိ ထပ္မံရရွိပါသည္။ ငပိခ်ည္းပဲ ခ်က္စားရင္ သိပ္မေကာင္းမွာစိုးတာနဲ႕ အခ်ဥ္ဓာတ္ကေလးလည္း ပါသြားေအာင္ မန္းက်ည္းမွည့္ေလးကို ေရစိမ္ၿပီး ထည့္လိုက္ေသးတယ္။ ခ်က္နည္းေပါင္း တစ္ေထာင္ေလာက္ကို ျမန္မာက်ဴးပစ္ဖိုရမ္ကေန အလြတ္နီးပါးရေအာင္ ဖတ္ထားတာဆိုေတာ့ ဟင္းေတာ္ေတာ္မ်ား ခ်က္တတ္ေနတာေတာ့ အမွန္ပင္ ျဖစ္သည္။ ျမန္မာျပည္ ျပန္ေရာက္ရင္ ေက်ာင္းဆရာမလုပ္ဘဲ ထမင္းဆိုင္ ျဖစ္ျဖစ္၊ မုန္႕ဟင္းခါးဆိုင္ ျဖစ္ျဖစ္ ဖြင့္စားခ်င္စိတ္ေတာင္ တခါတခါ ေပါက္မိရဲ႕။ ဒီ ငပိခ်က္ဟင္းေလးနဲ႕ တို႕စားဖို႕ ခရမ္းသီးျပဳတ္ေလးက ဒီဘက္မွာပါ။ သူနဲ႕ လိုက္ဖက္တာက ပဲျပဳတ္ေလးလည္း ပါရင္ ပိုေကာင္းတာမို႕ အခုလို ဆားေလးထည့္ၿပီး ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ ဆီေလးဆမ္းၿပီး ပဲျပဳတ္သုတ္ေလးလည္း ပါေတာ့ ကၽြန္ေတာ့္ ထမင္းဝိုင္းေလးမွာ
၁။ ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္
၂။ မန္က်ည္းရြက္ခ်ဥ္ရည္
၃။ ငပိခ်က္
၄။ ခရမ္းသီးျပဳတ္တို႕နဲ႕
၅။ ပဲျပဳတ္ဆီဆမ္း
၆။ ပင္တိုင္စံ ငရုတ္သီး ငပိေထာင္း ေလးနဲ႕
ၿမိဳင္ၿမိဳင္ ဆိုင္ဆိုင္ေလး ျဖစ္လာတဲ့ အခါ တစ္ေယာက္တည္း အားပါးတရ စားလိုက္ခ်င္သည္။ သို႕ေသာ္ အစားေကာင္းေလး စားရတိုင္း သတိတရ ရွိေနတတ္တဲ့ ကၽြန္ေတာ့္ ပင္ကိုယ္စိတ္ေၾကာင့္ သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြ ေတြကို အခုေတာ့ အြန္လိုင္းကေနပဲ ထမင္းစားေလးဖိတ္လိုက္ပါတယ္။ ေနာက္မ်ား လူခ်င္းေတြ႕ျဖစ္ရင္လည္း ကိုယ္တိုင္ ခ်က္ေကၽြးရတာေပါ့ေလ။
ခင္မင္ေလးစားစြာျဖင့္
herostar
7 comments:
great cooking ! it looks delicious.
ေပ်ာ္စရာၾကီး... မရွိတဲ့ေနရာမွာ မရရေအာင္ၾကံ ဖန္စားရတာလဲ အရသာတစ္မ်ိဳးဘဲ... ေစ်းေတာ့ မၾကည့္နဲ႔ေပါ့ းP
ၿမိဳင္ၿမိဳင္ ဆိုင္ဆိုင္ေလး ျဖစ္လာတဲ့ အခါ တစ္ေယာက္တည္း အားပါးတရ စားလိုက္ခ်င္သည္။ သို႕ေသာ္ အစားေကာင္းေလး စားရတိုင္း သတိတရ ရွိေနတတ္တဲ့ ကၽြန္ေတာ့္ ပင္ကိုယ္စိတ္ေၾကာင့္ သူငယ္ခ်င္းမိတ္ေဆြ ေတြကို အခုေတာ့ အြန္လိုင္းကေနပဲ ထမင္းစားေလးဖိတ္လိုက္ပါတယ္။ ေနာက္မ်ား လူခ်င္းေတြ႕ျဖစ္ရင္လည္း ကိုယ္တိုင္ ခ်က္ေကၽြးရတာေပါ့ေလ။
အဟိ.. စားရခ်ည္ေသးရဲ႕... ထမင္းစားဖိတ္တယ္ ဆိုပါလား....။ ဒီလိုဆိုေတာ့လည္း ကုိ hero က ဟင္းခ်က္ေကာင္းသားကိုး :P.. ေလ့က်င့္ထားေနာ္...။ ေနာက္ ဆရာ လုပ္ရင္းနဲ႔ ထမင္းဆိုင္ေလးလည္း ဖြင့္ရေအာင္လို႔....။ အဲ.. အေၾကြးေတာ့ မေရာင္းနဲ႔ေပါ့ :D
အေၾကြးေတာင္ ေရာင္းစရာလိုမယ္ မထင္ဘူး။ ကိုယ္ခ်က္တဲ့ဟင္ ကိုယ္တိုင္း ျမည္းေနတာနဲ႕ တင္ ကုန္ေလာက္တယ္ ထင္မိတယ္။ :P :P
England မွာေတာ့ ကန္စြန္းရြက္ ေတြရေနျပီ Tesco မွာ ၂စီးမွ ၂ ေပါင္ မျပည့္ဘူး။ ေပါတယ္
ခ်က္တတ္တယ္ေပါ့.... ေကာင္းပါ့ဗ်ာ..။ ၾကည့္ရင္းစားခ်င္စိတ္ေတာင္ေပါက္လာၿပီ..။
ဒီေန ့လာလည္ပီေနာ္ ... အဲ့ထဲကေကာင္းမယ္ထင္တာေလးေတြပို ့ေပး .. သူငယ္ခ်င္းေတြကိုျဖန္ ့ခ်င္လို ့ .. ဖတ္လို ့အရမ္းေကာင္းတာ္ဗ် .. ကၽြန္ေနာ္ခရီးသြားကိစၥနဲ ့ သမိုင္းေနာက္ခံေတြကို အရမ္းစိတ္၀င္စားတာ